Căderea părului după naștere: tot ce trebuie să știi despre acest fenomen

Rolul de mamă vine cu multe bucurii și împliniri, care umbresc orice parte mai puțin plăcută a sarcinii. Corpul tău trece prin multe transformări, unele greu de tolerat, iar printre cele mai frecvente este cu siguranță căderea părului. Uite ce poți face pentru a o stopa!

Orice femeie care plănuiește să rămână însărcinată este conștientă de toate transformările prin care va trece corpul său. Însă chiar și așa ești luată prin surprindere de părul care cade în smocuri consistente.

Cunoscută și sub numele de căderea părului postpartum, telogen gravidarum sau telogen effluvium, căderea excesivă a părului după naștere (care apare de obicei la 2-4 luni după momentul nașterii) afectează între 40% și 50% dintre femei, potrivit statisticilor Asociației Americane pentru Sarcină.

„Când o femeie este însărcinată, ea are o mulțime de hormoni extra în corp, inclusiv estrogen”, spune Christine Carlan Greves, medic obstretician și ginecolog în Orlando, Florida. „Estrogenul ne ajută să ne protejăm de căderea părului. Când copilul se naște, se întâmplă o schimbare bruscă la nivelurile hormonilor, inclusiv o scădere a estrogenului. Iar această schimbare poate declanșa o reacție a corpului care poate afecta ciclul de creștere a părului.”

De asemenea, și alăptatul poate contribui la căderea părului pentru că determină creșterea nivelului de prolactină (hormonul produs în glanda responsabilă pentru producția de lapte), care este asociată cu căderea părului.

Căderea părului după naștere
Căderea părului după naștere

Margarita Lolis, dermatolog în New York, spune că există trei faze ale creșterii părului:

  • faza anagenă – stadiul de creștere
  • faza catagenă – perioada de tranziție de la finalul fazei anagene când creșterea părului încetează
  • faza telogenă – stadiul de pauză sau de cădere a părului (în condiții de stres sau alte cauze)

„În faza telogenă, toate stadiile părului se sincronizează, așa că vei vedea că părul îți cade”, spune dermatologul.

Ce soluții ai pentru a opri căderea părului după naștere

Din păcate nu poți opri căderea părului după sarcină. Vestea bună este că este ceva temporar care dispare de la sine în aproximativ un an de la naștere. Între timp, poți apela la trucuri care promovează creșterea și regenerarea mai rapidă a părului.

  1. Folosește un șampon pentru volum. Acestea tind să conțină dimeticon, un polimer pe bază de silicon care sigilează firul de păr, făcându-l să arate mai sănătos și mai bogat.
  2. Nu exagera cu balsamul. Acesta tinde să îngreuneze firul de păr, deja sensibilizat și predispus la cădere.
  3. Stimulează scalpul. Cel mai bun mod este de a-i face o exfoliere. Dacă nu știi ce presupune exfolierea pentru scalp, am inclus aici mai multe informații.
  4. Nu încerca coafuri care pun presiune pe păr. Evită să îți prinzi părul prea strâns, mai ales în coadă, pentru că presiunea pusă pe păr va duce la căderea sa.
  5. Ia în considerare suplimentele pentru păr. Biotina este una dintre cele mai bune, dar nu neglija nici vitaminele precum A, E sau C.

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe glamour.ro