Cele mai bune documentare despre muzică pe care le poți vedea pe Netflix

Niciun pasionat de muzică nu ar trebui să rateze aceste documentare!

Fie că se concentrează asupra unui artist sau a unei trupe, sau vorbește despre un anumit loc sau o anumită perioadă, în documentarele pe care ți le prezentăm coloana sonoră are rolul principal. Netflix, prietenul nostru de nădejde atunci când vrem să evadăm din rutina zilnică sau când pur și simplu nu avem chef de nimeni sau de nimic, are o selecție întreagă de documentare despre muzică, variind de la biografiile artiștilor la istoria unui anumit gen muzical. Ai de ales dintre o mulțime de documentare, dar noi îți prezentăm mai jos preferatele noastre.

Cele mai bune documentare despre muzică

What Happened, Miss Simone?

Acest documentar original Netflix prezintă viața și carierea cântăreței și activistei Ninei Simone, numită și preoteasă a muzicii soul. Filmul combină înregistrări ale spectacolelor lui Simone și înregistrări audio ale cântecelor sale cu interviuri cu mai multe persoane din industria muzicală. Pentru o perspectivă din interior, regizorul Liz Garbus a inclus-o în documentar și pe Simone Kelly, fiica Ninei Simone.

„Oamenii cred că atunci când se urca pe scenă devenea Nina Simone. Mama mea a fost Nina Simone 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână. Asta a devenit o problemă. Totul s-a rupt în bucăți“, spune Simone Kelly în film.

Pe lângă explorarea vieții de artist, documentarul explică și problemele ei de sănătate mintală și lupta cu tulburarea bipolară. Pasiunea sa pentru politică și asocierea cu mișcarea afro-americană a drepturilor civile este, de asemenea, subliniată în film.

Gaga: Five Foot Two

Documentarul original Netflix a fost prezentat pentru prima oară la ediția din 2017 a Festivalului de Film de la Toronto. Regizat de Chris Moukarbel, Gaga: Five Foot Two prezintă activitatea cântăreței de-a lungul a opt luni, când a înregistrat albumul său din 2016, Joanne, dar și pregătirile pentru prestația din pauza meciului Super Bowl. Documentarul este unul destul de intim, Lady Gaga dezvăluind cum relația ei cu Taylor Kinney a început să de detelioreze.

Vedeta spune în documentar: „Viața mea amoroasă tocmai a explodat. Am vândut 10 milioane de albume și l-am pierdut pe Matt. Am vândut 30 de milioane și l-am pierdut pe Luke. Am făcut un film și l-am pierdut pe Taylor. Este a treia oară când mi se frânge inima în felul ăsta.“ Gaga și Taylor s-au despărțit la scurtă vreme după ce ea a primit rolul principal în filmul A Star Is Born, în care joacă alături de Bradley Cooper.

Keith Richards: Under The Influence

Deși inițial a fost conceput ca un videoclip promoțional pentru primul album solo al lui Keith Richards, Crosseyed Heart, Under the Influence a devenit un documentar de 80 de minute despre chitaristul și compozitorul Rolling Stones. Filmul, regizat de Morgan Neville, îl urmărește pe chitaristul Rolling Stones înregistrând albumul Crosseyed Heart. 

Pe lângă interviuri și clipuri video de arhivă, Richards este filmat în timp ce călătorește în jurul Americii, vizitând Chicago, unde Keith a dat pentru prima oară de Buddy Guy, Muddy Waters, Howlin ‘Wolf și Chess Records; în Nashville, unde muzicianul explorează dragostea sa pentru muzica country; și în New York, unde Keith a înregistrat albumul.

Hired Gun

Hired Gun se concentrează asupra muzicienilor necunoscuți care se găsesc pe scenă și în studiouri cu unele dintre cele mai mari nume din muzică. Deși au ajutat la formarea unora dintre cele mai mari momente din istoria muzicii pop, au făcut-o fără faima, recunoașterea sau adorația fanilor. De la programele lor exigente la viața pe care o trăiesc în afara luminilor reflectoarelor, Hired Gun face lumină într-un colț necunoscut al industriei muzicale.

Metallica: Some Kind of Monster

La începuturile anilor 2000, membrii uneia din cele mai de succes trupe de heavy-metal din istorie au apelat la ajutorul unui terapeut pentru a-și rezolva conflictele din interorul relației lor profesionale. Cameramanii au urmărit trupa timp de doi ani, pe parcursul terapiei de grup și a înregistrării albumului St. Anger.

O dată cu primăvara vine și setea de cunoaștere, nu doar astenia (sperăm) așa că îți propunem să faci o pauză de la binge-watching de seriale obișnuite în favoarea acestor documentare (care te vor captiva cel puțin la fel de mult): de la povești de design, la case aproape ireale sau bucătari excepționali, ți-am pregătit o listă cu ce nu trebuie să ratezi în aprilie pe Netflix.

Foto: Netflix

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe glamour.ro