Filmul „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, recompensat cu Globul de Cristal la Festivalul de Film de la Karlovy Vary

Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari, este primul film românesc recompensat cu Globul de Cristal la Festivalul de Film de la Karlovy Vary.

Filmul Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari, regizat de Radu Jude, a fost recompensat, sâmbătă seară, cu marele premiu – Globul de Cristal – la gala celei de-a 53-a ediții a Festivalului de Film de la Karlovy Vary. Filmul este primul lungmetraj românesc care a primit marele trofeu al prestigiosului eveniment din Cehia.

Filmul a fost premiat sâmbătă și cu distincția Europa Cinemas Label, creată în 2003 pentru a îmbunătăți distribuția și promovarea filmelor europene în cinematografe.

Marele premiu al festivalului, în valoare de 25.000 de dolari, a fost acordat pentru prima dată în 1948, când a revenit lungmetrajului The Last Stage (Polonia), de Wanda Jakubowska. Între cei recompensați de-a lungul timpului cu acest trofeu se numără Jiří Menzel, pentru Capricious Summer, Ken Loach, pentru Kes, și Jean-Pierre Jeunet, pentru Amélie.

Juriul internațional al ediției de anul acesta a fost format din regizorul britanic Mark Cousins, actrița croată Zrinka Cvitešić, producătoarea italiană Marta Donzelli, criticul ceh de film Zdeněk Holý și regizoarea olandeză Nanouk Leopold.

În competiția oficială din care a făcut parte cel de-al șaselea lungmetraj al lui Radu Jude au fost selectate în total 12 filme, producții din țări precum Turcia, Slovenia, Canada și Spania.

Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari spune povestea realizării unei reconstituiri istorice pentru un spectacol de stradă.

Lungmetrajul a avut premiera mondială la Karlovy Vary pe 2 iulie. Presa de specialitate l-a numit „un semnal de alarmă inteligent” privind populismul, „un interogatoriu provocator, sarcastic şi crucial între trecut şi prezent” și „o comedie-dramă îndrăzneaţă”.

Filmul îi are în distribuţie pe Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Şerban Pavlu, Ion Rizea, Claudia Ieremia şi Bogdan Cotleţ.

Filmul va fi distribuit de microFILM, în cinematografele din România, din 28 septembrie 2018. 

Foto: Karlovy Vary IFF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe glamour.ro