(P) Tu cand ti-ai facut ultima data analizele medicale?

De fiecare data cand auzim de chestiuni care au legatura cu domeniul medical, ne cuprinde o usoara teama. Poate din cauza faptului ca educatia sau raportarea noastra la sistemul medical este asociata doar cu momentele in care se intampla sa ne simtim rau. Mare parte din oameni apeleaza la ingrijire specializata atunci cand situatia o impune prin gravitate.

Din nefericire, putini sunt cei care inteleg faptul ca un control de rutina si intocmirea analizelor generale macar o data pe an, tine la distanta eventuale complicatii si instalarea bolilor. Un control amanuntit (prelevare de sange, ecografii, rmn-uri, electrocardiograme, etc) da posibilitatea de a instiinta pacientul de starea generala a sanatatii sale si acolo unde e cazul, poate oferi indicatii catre o tratament printr-o medicatie adecvata.

Unde ne situam?

In Romania, sondajele au demonstrat ca procentul femeilor care isi fac controale medicale amanuntite intr-o clinica de ginecologie este destul mic si are la baza cauze care tin de: educatie, nivelul de informare si gradul de interes scazut pe care il manifesta fata de propria persoana. Convingerile personale sau neglijenta prin amanare sunt alte motive invocate de catre respondente. Iar nivel european, ne-am “asigurat” locul codas in clasamentele de profil.

Spre deosebire de alte state, o alta problema cu care se confrunta tara noastra la nivel de perceptie a grijei fata de domeniul medical, o reprezinta vizita in cabinetul medicului stomatolog. Desi medicina moderna se bucura de instrumente de lucru din ce in ce mai inovative si tehnici imbunatatite, simpla discutie pe tema acestui subiect genereaza respingere din pricina temerilor. Suntem deficitari la capitolul ingiena dentara, si asta o arata tot studiille efectuate. Conceptiile gresite se incearca a fi inlaturate printr-o serie de campanii ce promoveaza educarea populatiei prin cunoastere si nu in ultimul rand, prin constientizare. Spre exemplu, mai nou se ofera numeroase oportunitati de transformare a unui zambet ascuns intr-unul sanatos prin optiunea instalarii unui implant dentar ieftin. Increderea in sine se recastiga, iar cu siguranta viata sociala va deveni mai activa.

Si tot din categoria situatiilor problema, putem incadra si nevoia purtarii ochelarilor. Desi ar trebui asumati ca un obiect care ajuta refacerea unor situatii medicale care se pot inrautati, cei din categoria mai tanara evita purtarea lor in functie de indicatiile si sfaturile oftalmologului. Uneori din graba, alteori din teama de a se confrunta cu prejudecati, folositorul accesoriu poate deveni usor o extensie aruncata. Din acest motiv, industria in domeniu propune alternative: utilizarea unor lentile de contact permanente. Vanzarile lor sunt in ascensiune, iar grija in intrebuintarea lor nu reprezinta  mai reprezinta de mult un inconvenient major.

Chiar daca sunteti tentati sa prioritizati alte lucruri in viata voastra, ar fi indicat sa nu uitati nicio secunda ca sanatatea este cea mai de pret. Si cu certitudine, intotdeauna mai bine esti atent sa previi decat sa combati.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe glamour.ro