Care-i treaba cu fluiditatea sexuală?

E destul de nebunesc să presupui că două cuvinte, ca „homosexual” și „heterosexual” , ar reuși să surprindă esența unui concept atât de complex cum este sexualitatea umană. Așadar, de ce ne mai mirăm că unii dintre noi pur și simplu nu se regăsesc în aceste definiții?

Momentul afirmării publice a propriei orientări sexuale (cunoscut sub sintagma de coming out) a făcut parte din cultura populară a ultimelor câteva decenii, fiind pretutindeni, de la sitcom-urile TV ale anilor ’90 și până la videoclipurile de pe YouTube. Dar pentru unii oameni, acest concept nu pare să mai funcționeze, tocmai pentru că etichete precum „homosexual”, „lesbiană” sau „heterosexual”, alături de ideea de a fi ieșit și afirmat în public sau de a trăi pe ascuns devin prea restrictive și lasă, în schimb, descoperite zone întregi ale unei sexualități greu de definit.

„Sistemul binar continuă să existe, însă începem să realizăm că există totuși mai multe tipuri de sexualitate între și dincolo de aceste două categorii clasice“, afirmă Juliet (13 ani), care se descrie ca fiind pansexuală (vezi glosarul de la sfârșitul articolului). Atitudinea ei este una tipică pentru Generația Z (formulare folosită pentru a descrie oamenii născuți începând cu mijlocul anilor ’90) dar și pentru contextul cultural actual.

Conform unui sondaj de opinie realizat de cei de la Innovation Group, care se ocupă cu prognoza trendurilor la J.Walter Thompson Intelligence, atunci când li s-a cerut să atribuie un număr sexualității lor (0 fiind „complet heterosexual” , iar 6 fiind „complet homosexual”), 35% dintre tinerii Generației Z s-au plasat undeva la mijloc, comparativ cu un procent de 24% dintre mileniali. Poate și mai relevant este faptul că doar 48% dintre ei s-au identificat ca fiind „complet heterosexuali”.

Din ce în ce mai mulți oameni își găsesc zona de comfort la mijloc. „Fluiditateade gen mă reprezintă”, afirmă Mysterie, un bărbat transgender de 18 ani. „Dorințele mele s-au schimbat mult de-a lungul anilor”. Președinte al Alianței Gay-Straight la universitatea la care studiază, Mysterie, alături de mulți alți tineri LGBTQ, se plasează undeva între hetero și homosexual. Desigur, nuanțele au existat dintotdeauna în cadrul comunității LGBTQ, dar această abordare a început să fie acceptată și în afara ei.

În timp ce altcândva, momentele de afirmare a propriei sexualități țineau prima pagină a revistelor (vezi coperta TIME din anii ’90 cu Ellen și titlul „Yep, I’m Gay” [n.red.: Da, sunt gay]), celebritățile din ziua de azi preferă să fie ambigue în privința sexualității lor. E suficient să ne uităm la actrițe și modele precum Kristen Stewart sau Cara Delevingne care nu își ascund relațiile pe care le au cu femei, însă nici nu simt nevoia să se înscrie în clasicul fir narativ Hollywoodian de „gay” sau „hetero”.

Amanda Stenberg a folosit și ea puterea social media ca să își facă auzit mesajul, afirmând pe platforma de Snapchat a Teen Vogue că este bisexuală, și adaugând apoi într-un alt videoclip, că la fel de bine ar putea „folosi și termenul de pansexuală. Simt că, cel puțin față de oamenii care nu sunt familiari neapărat cu acest vocabular, mi-e mai ușor să spun că sunt bisexuală.”

Aceste cunoștințe lexicale se extind, însă, cu siguranță. Miley Cirus, de exemplu, a reușit să lărgească vocabularul național atunci când a afirmat că este pansexuală, lucru care acum zece ani ar fi făcut mulți cititori ai USA Today să-și verse cafeaua. Lăsând celebritățile la o parte, Internetul a devenit un mediu fantastic care să ne cizeleze pe toți în privința termenilor mai sofisticați ai sexualității. „Am folosit canalele de YouTube și de Tumblr pentru a-mi educa familia și prietenii”, spune Mysterie, care a descoperit prima dată termenul de „pansexual“ într-un clip digital. Așadar, nu putem decât să tragem concluzia ironică și totodată naturală că renunțând la etichetele convenționale, ajungem să găsim din ce în ce mai multe cuvinte prin care să vorbim și să învățăm despre iubire.

Glosar

Poate că pare o contradicție în termeni ca după un articol despre inutilitatea etichetelor să venim cu o listă de termeni explicativi. Chiar ne-am întrebat dacă are vreun sens să facem asta, însă am ajuns la concluzia că este important să avem această listă. Deși ne pronunțăm pentru o societate cât mai lipsită de etichete, limbajul rămâne o unealtă importantă în gândirea critică și o armă puternică în dezbateri. Lista de mai jos este departe de a fi exhaustivă, mai ales că sexualitățile și definițiile lor evoluează constant, așa că ia-o ca pe un punct de pornire care ne ajută să vorbim despre cum ne simțim.

Asexual(ă): O persoană care nu simte atracție sexuală, lucru care nu afectează însă interesul său pentru relațiile romantice.
Pansexual(ă): O persoană care este atrasă de oameni, indiferent de identitatea lor de gen sau de sexul lor biologic.
Aromantic(ă): O persoană care simte foarte puțină atracție romantică fată de alți oameni, poate chiar deloc, lucru care nu influențează însă atracția sexuală.
Demisexual(ă): O persoană care are nevoie să creeze o conexiune emoțională cu cineva pentru a putea simți atracție sexuală.
Asexual(ă)-Gri: O persoană care simte atracție sexuală doar ocazional, nivel care poate fluctua în funcție de experiență.

De Corinne Werder; traducere și adaptare de Emilia Barbu; foto: Lia Clay

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe glamour.ro