Cum scăpăm de (complexul) celulită?

Nu, aici nu vorbim despre creme, despre pastile sau diete minune, ci despre o „minune“ care nu te costă nimic și care îți poate schimba viața. (Indiciu: atitudinea ta!)

În momentul în care începi să vorbeşti despre „body positivity“ şi despre faptul că orice om, indiferent de forma corpului său ar trebui să se iubească, se formează instant două tabere: cei cărora li se pare un concept de-a dreptul dezirabil și cei care susţin că acest demers încurajează un stil de viaţă nesănătos. Bine, mişcarea în sine nu are nicio treabă cu încurajatul obezităţii, dimpotrivă, nici măcar nu este dedicată doar persoanelor cu un număr de kilograme în plus – ci tuturor cărora, la un moment sau altul, le-a fost ruşine cu propriul lor corp. De la persoane (nu, nu doar femei) prea înalte sau prea scunde, prea slabe sau prea grase, cu pistrui, acnee sau dizabilităţi, pe scurt toate „defectele“ imaginabile care în general ne dictează că nu am avea dreptul să ne simţim bine în corpul nostru. (Și apropo de încurajarea obezităţii, mereu am susţinut că iubirea e bazată în primul rând pe respect, iar dacă îţi iubeşti și respecţi corpul, ai grijă de el printr-un stil de viaţă sănătos – doar că e mult mai uşor să te ridici din pat şi să mergi la sală când nu te urăşti şi nu ţi-e ruşine cu corpul tău).

Când vine vorba despre celulită, în schimb, există doar o tabără. Toată lumea are celulită, poate în afară de un 1% extrem de norocos. Eu una nu cunosc o singură femeie care să nu se fi plâns vreodată de celulita ei. Nu prea are legătură nici cu stilul de viaţă, există femei care fac extrem de mult sport, dar celulita tot acolo e, apare la femei slabe, la femei cu forme, apare din adolescenţă. Şi mi se pare tare trist când aud femei care spun că nu pot merge la mare, nu pot sta la plajă, nu pot să se bucure de vară din cauza celulitei.

Culmea, vara trecută nu prea aveam celulită. Nu eram mai slabă decât acum, nu făceam mai mult sport decât acum şi nici nu urmam nici un fel de tratament. Aveam mai puţină celulită decât multe dintre prietenele mele care erau mai slabe decât mine. Când stăteam în picioare, nu se vedea deloc. Era atât de puţină, încât la un moment dat am fost acuzată că de fapt eu încă mă „photoshopez“, că nu se poate ca cineva cu kilogramele mele să nu aibă celulită.

De câteva luni, în schimb, a început să apară. Ca să fiu sinceră, nu mi-a prea convenit la început, mai ales că nu am înţeles (şi încă nu înţeleg) motivul – nu mi-am schimbat stilul de viaţă cu nimic. Obişnuiam să mă aşez în faţa oglinzii şi să îmi plimb degetele prin denivelările care se formau, aproape scârbită.

Atunci când cauţi „celulită“ pe Google, primele cinci pagini sunt doar cu remedii minune (care de obicei sunt nişte promisiuni goale care profită de pe urma problemelor de self esteem ale femeilor), iar pe a şasea pagină este primul articol în care se vorbeşte despre celulită ca ceva normal, ceva ce afectează 99% dintre femei, ceva ce nu ar trebui să ne complexeze în halul în care o face. Dacă tastezi „celebrity“ (n.red.: celebrități) sau „models“ (n.red.: modele) primele sugestii la ambele căutări sunt „with cellulite“ (n.red.: cu celulită). Iar rezultatele sunt cu duiumul, de cele mai multe ori cu titluri de genul „NU O SĂ ÎŢI VINĂ SĂ CREZI, X ARE CELULITĂ! WOW! NU! TERIBIL! ŞOC ŞI GROAZĂ!“.

În schimb, afli că foarte multe X au celulită. De la actriţe, la modele Victoria’s Secret, e plin internetul de poze cu femei superbe pe care media le demonizează din cauza celulitei. Mi se pare un paradox tare amuzant – unele canale media publică genul ăsta de articole de parcă nu ar şti că modelele şi celebrităţile au celulită – dar tot ei sunt cei care photoshopează pozele la perfecţiune, eliminând orice fel de defect, ceea ce ne duce la standardele de frumuseţe actuale, inaccesibile omului de rând. Sau oricui?

Cred că putem să fim cu toţii de acord că, fie că o înghiţim sau nu prea, Kim Kardashian nu e un om de rând. Acum câteva săptămâni, au apărut poze neretuşate cu ea de la mare şi – surpriză – era plină de celulită. Femeia a fost criticată dur și a pierdut 200 de mii de followeri pe Instagram pentru asta: pentru că şi-a permis să aibă celulită. Pentru că şi-a permis să fie umană. Personal, celulita lui Kim K mi se pare primul semn de umanitate pe care l-a afişat de mult timp încoace (din păcate nu din proprie iniţiativă, dar totuşi, să o văd vulnerabilă şi să știu că are şi ea o „problemă“ ca tot omul m-a făcut să empatizez mult mai mult cu ea).

Mă uit la propria plantaţie de portocale de pe picior şi mă încrunt – dacă până şi Kim K, care totuşi, are absolut toate resursele de care are nevoie pentru a scăpa de ea, are celulită, eu de ce îmi pierd timp şi energie stresându-mă cu asta? Voi de ce spuneţi pas la o excursie la mare, la piscină, la distracţie şi relaxare? Dacă aş avea un al treilea picior, probabil ar fi un complex puţin mai greu de trecut peste, dar mi se pare aiurea să nu ne bucurăm de vară din cauza unui „defect“ pe care, până la urmă, toată lumea îl are. Există şi bărbaţi care au celulită, ştiaţi?

Nu spun că celulita e un lucru minunat sau că ar trebui să celebrăm faptul că avem celulită. Ca să fiu extrem de sinceră, când mă uit la picioarele mele, îmi dau seama că tot îmi plăcea mai mult vara trecută, când nu prea aveam celulită. Dar nu voi lăsa celulita să mă încurce sau să mă oprească din a mă bucura de mare, de soare, de tot ce e mai frumos vara. Nici nu văd rostul la a face o listă lungă cu tips & tricks să treci peste acest complex, în mare pentru singurul lucru pe care trebuie să îl facem e să realizăm faptul că celulita nu este acest defect monstruos de care trebuie să ne fie ruşine – ci doar un simplu atribut al corpurilor noastre. Şi da, e mereu bine să lucrăm la corpul nostru, la fel de mult cum lucrăm să ne schimbăm o atitudine sau o mentalitate – deci dorinţa de a scăpa de celulită e un lucru normal și sănătos – atâta timp cât nu recurgem la tot felul de pastile, diete şi creme minune care ne fac mai mult rău decât bine. Dar până scăpăm de „inamic“ curaj, fetelor! Să ne bucurăm de vară (şi de viaţă), pentru că timpul nu stă în loc nici pentru femeile cu celulită, nici pentru cele fără.

Fotografii de Costruț

Taguri:
,
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe glamour.ro