(P) 5 moduri în care venirea toamnei îți afectează sănătatea

Dacă ai o slăbiciune pentru vară, este normal să simți o ușoară tristețe atunci când zilele încep să fie mai scurte și mai reci. Însă chiar dacă ești entuziasmată pentru temperaturi mai scăzute și mai suportabile, pentru fructele și legumele de sezon sau, de ce nu, pentru Halloween, trebuie să reții că venirea toamnei are numeroase moduri în care îți poate afecta organismul.

Chiar dacă nu toate efectele pe care le vom enumera sunt negative, câteva dintre ele se pot dovedi cu adevărat periculoase pentru sănătatea ta.

Slăbirea sistemului imunitar

Toamna aduce cu ea schimbări drastice de vreme și se manifestă adesea prin variații de umiditate și vând puternic. Acestea îți afectează în mod negativ sistemul imunitar, făcându-l aproape neputincios în fața răcelii comune sau împotriva unor viroze respiratorii mai grave.

De aceea, odată ce scăderile de temperatură devin neplăcute, e timpul să iei măsuri. Oricât de mult ai tânji după garderoba ta de vară, ar trebui să porți haine mai groase, care să te protejeze de vând și umezeală. Profită de tarabele pline de fructe și legume și de vitaminele pe care le oferă.

Scăderea nivelului de energie

Vei observa că, pe măsură ce zilele devin mai scurte și mai întunecoase, te vei simți din ce în ce mai lipsită de vlagă. Fenomenul scăderii nivelului de energie are loc din cauza faptul că ai din ce în ce mai rar contact cu lumina soarelui, ceea ce duce la un deficit de vitamina D.

Pe lângă oboseală, lipsa vitaminei D din organism poate cauza dureri ale oaselor, depresie și chiar o tendință de îngrășare. Reține că vitamina D nu se găsește în foarte multe alimente, așa că, dacă nu vrei să mănânci foarte mult pește, ficat de vită și gălbenuș de ou, întreabă medicul dacă îți poate recomanda anumite suplimente alimentare care să conțină această vitamină importantă.

Durerile articulare

Odată cu venirea toamnei, foarte mulți vârstnici încep să sufere de diverse afecțiuni reumatice. Chiar dacă nu te afli încă la vârsta la care ar trebui să îți faci griji în privința acestor boli, nu ar trebui să fii luată prin surprindere dacă începi să simți dureri articulare.

Schimbările presiunii atmosferice sunt o cauză cunoscută a durerilor articulare, dar și a durerilor de cap și a migrenelor. Pentru a nu fi nevoită să abuzezi de medicamentele antiinflamatoare și analgezice, evită să faci prea multe plimbări pe timp ploios și fă o baie caldă ori de câte ori ai ocazia.

Creșterea libidoului

Am scris încă de la început că nu toate efectele pe care toamna le are asupra sănătății sunt negative. Deși ai crescut cu idee că nopțile de vară sunt cele cu adevărat „fierbinți”, ai putea să constați că, pe măsură ce înaintezi în sezonul rece, te gândești din ce în ce mai mult la sex.

Pentru a minimiza riscul depresiei cauzate de vremea rece, creierul începe să secrete mai multă dopamină – neurotransmițătorul responsabil pentru starea ta de bine. Substanța duce însă și la creșterea nivelurilor de testosteron atât la femei, cât și la bărbați.

Creșterea puterii de concentrare

Nu în ultimul rând, poate cel mai benefic efect pe care venirea toamnei îl are asupra sănătății tale este creșterea puterii de concentrare. Conform unui articol al publicației Scientific American, corpul nostru consumă mult mai multă glucoză pentru a-și scădea temperatura atunci când vremea este caldă, decât pentru a se încălzi atunci când vremea este rece.

În același timp, glucoza este o resursă foarte prețioasă a organismului de care și creierul are nevoie pentru a se putea concentra și pentru a rezolva diferitele probleme pe care le întâmpină în viața de zi cu zi. Așa că dacă în timpul verii ai avut cam multe zile în care ai stat degeaba și ai cam rămas în urmă cu munca, toamna este anotimpul perfect pentru a recupera.

Acum că știi care sunt efectele pe care toamna le poate avea asupra organismului tău, ia măsurile necesare pentru a te proteja de cele negative, dar profită de cele pozitive pentru a te putea bucura și de acest anotimp.

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe glamour.ro