Fizicianul Stephen Hawking a murit

Fizicianul britanic Stephen Hawking, a murit la vârsta de 76 de ani. Anunțul a fost făcut de familia lui.

Stephen Hawking, unul din cei mai cunoscuţi fizicieni, a încetat din viaţă în această dimineață la reședința sa din Cambridge. Un reprezentant al familiei a confirmat vestea pentru BBC. La scurtă vreme după anunț, copii lui Hawking, Lucy, Robert și Tim au trimis un comunicat de presă către publicația the Guardian, în care anunță decesul tatălui lor.

„Suntem profund întristați de vestea că tatăl nostru a murit. A fost un mare om de știință și un om extraordinar a cărui moștenire va dăinui peste ani. Curajul și perseverența, dar și inteligența și umorul său au inspirat oameni din întreaga lume. El a spus odată: <<Universul nu ar însemna nimic dacă nu ar fi „acasă“ pentru oamenii pe care îi iubești>>. Ne va lipsi pentru totdeuna“, au spus copii lui Stephen Hawking în comunicatul de presă.

Fizician și cosmolog, Stephen Hawking a fost și profesor la Universitatea Cambridge. El a publicat numeroase lucrări despre originea universului, cea mai cunoscută fiind A Brief History of Time: From the Big Bang to Black Holes, publicată în 1988.

La vârsta de 21 de ani a fost diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică, o maladie neurodegenerativă, și a avut o speranță de viață de doar doi ani. Boala sa a progresat mai încet decât s-a crezut inițial. Hawking era imobilizat în scaunul cu rotile și comunica cu ajutorul unui mușchi facial care era conectat la un senzor și la un sistem vocal computerizat.

Fizicianul a fost căsătorit cu Jane Hawking, din 1965 până în 1991. Cei doi sunt părinții a trei copii. Jane a povestit viața ei alături de Stephen Hawking în cartea Travelling to Infinity: My Life With Stephen. După divorț, s-a căsătorit cu Elaine Mason, una dintre asistentele angajate să aibă grijă de el. Căsătoria lor a durat 11 ani.

Primii ani de viață ai lui Hawking au fost documentați în filmul The Theory of Everything, în care Eddie Redmayne joacă rolul fizicianului britanic. Redmayne a și câștigat Premiul Oscar pentru Cel mai bun actor într-un rol principal.

Foto: Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe glamour.ro